Welk dieet is geschikt bij PDS? | Spastische darm

welk dieet bij PDS darmklachten maagklachten buikpijn

PDS dieet, was het maar zou makkelijk dat iedereen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) hetzelfde dieet kan volgen om darmklachtenvrij te worden. Dat bepaalde voedingsmiddelen een PDS-aanval kunnen uitlokken, zoals een opgezette buik, darmkrampen of diarree is bekend. Maar welk dieet is het meest geschikt bij het Prikkelbare Darm Syndroom? Je hieronder de meest vijf bekende diëten bij PDS om maag-darmklachten te verminderen en tot slot wat de meest complete aanpak is!

PDS dieet 1: FODMAP-dieet

Heb je geen flauw idee tegen welke voedingsmiddelen je niet kunt? Dan kun je het FODMAP-beperkte dieet volgen wat op dit moment het meest bekende dieet bij PDS is. Lees meer over het FODMAP dieet bij PDSTijdens dit eliminatiedieet eet je tijdelijk voor 6 weken geen:

– fructanen (tarwe, rogge, ui en knoflook)
– galactanen (peulvruchten)
– disachariden (lactose/ melkproducten)
– monosachariden (fructose, zoals in honing en appel)
– polyolen (zoetstof sorbitol en mannitol).

Ben je na 6 weken klachtenvrij, dan ga je één voor één de verschillende voedingsgroepen testen. Het is geen makkelijk dieet en niet iedereen heeft resultaat. Heb je dit dieet al gevolgd en geen resultaat? Bekijk dan mijn artikel over hoe het komt dat enkel het FODMAP-dieet je niet van je darmklachten af gaat helpen.

PDS dieet 2: Histamine arm dieet

Heb je veel last van winderigheid? Misschien is het histamine arm dieet wat voor jou! Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid histamine in zijn bloed. Normaal gesproken regelen de darmen dat er niet te veel biogene aminen in de bloedbaan komen. Als de darmbarrière niet goed werkt, gebeurt dit juist wel. Er kunnen dan lichamelijke reacties ontstaan, zoals een tinteling van de tong, winderigheid of diarree. Met het Histamine Tolerantie plan van BASIS krijg je een makkelijk te volgen stappenplan om jouw klachten op te lossen.

Je kunt een histamine arm dieet volgen. Het is een streng dieet, waar alles zo vers en onbewerkt mogelijk dient te zijn. Producten met veel histamine of histamine vrijmakers dienen te worden vermeden. Indien de klachten afnemen, kan na 4 weken histaminerijke voeding opnieuw geïntroduceerd worden. Lees mijn artikel over het histaminebeperkt dieet, waarin ik vertel wat je wel en niet kunt eten.

PDS dieet 3: koolhydraatarm dieet:

Bij het koolhydraatarm dieet eet je een beperkte hoeveelheid koolhydraten (suikers).

Koolhydraten kun je indelen in de volgende groepen:
– Zetmelen (bijv. aardappelen, brood, rijst en crackers)
– vruchtensuiker (fruit en verse vruchtensap)
– melksuiker (melkproducten en toetjes)
– overige suikers (bijv. tafelsuiker, zoetjes, stroop, gebak, alcohol, chips, chocolade, koek, ijs).

Bij het koolhydraatarm dieet mag je tijdelijk geen zetmelen en overige suikers. Een beperkte hoeveelheid fruit en melkproducten is toegestaan. Je eet tijdens dit dieet veel groentenIndien je opgeblazen bent (een buik alsof je zwanger bent) of snel verstopt zit, kun je er goed aan doen om tijdelijk koolhydraatarm te eten. Bekijk mijn artikel over hoe je het koolhydraatarm dieet kunt volgen. 

Glutenvrij dieet

Veel mensen geven aan zich beter te voelen als ze glutenvrij eten. Zelfs als ze er geen allergie of intolerantie (coeliakie) voor hebben. Ze voelen zich bijvoorbeeld minder opgeblazen of verstopt. Mogelijk heb je dan een glutenovergevoeligheid of glutensensitiviteit.

Bij het glutenvrij dieet mag je geen producten die gemaakt zijn van tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut. Dit betekent dat je geen ‘normaal’ brood, pasta, muesli, beschuit, koek, couscous, sauzen en andere kant-en-klare producten kunt eten. Je zult veel zelf moeten maken en om glutenvrije gerechten vragen in restaurants.

Haver, boekweit en quinoa zijn glutenvrij, maar komen regelmatig in aanraking met glutenbevattende granen. Indien je een gluten intolerantie hebt, dien je deze producten te vermijden, tenzij er een ‘glutenvrij’ logo op het etiket staat. Ben je gluten overgevoelig, dan kun je gewoon haver, boekweit en quinoa eten. Je bent dan gevoelig voor gluten, maar kan wel een bepaalde hoeveelheid verdragen.

Veel glutenvrije producten bevatten meer suiker, zout en minder vezels en vitamines dan producten met normale granen. Bovendien is het duurder dan ‘normale’ producten. Eet daarom alleen glutenvrij indien het echt nodig is. Bekijk ook mijn artikel met de verschillen tussen een coeliakie (glutenallergie), glutensensitiviteit en PDS.

Lactose vrij dieet

Ben je overgevoelig voor melkproducten of zuivel? Misschien ben je dan wel lactose intolerant. Dit betekent dat je melk slecht kan verteren. Je hebt onvoldoende lactase enzymen die nodig zijn om lactose (melksuiker) af te breken. Veel voorkomende klachten bij een lactose intolerantie zijn: winderigheid, opgeblazenheid en diarree. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg lactosevrije producten op de markt, zoals lactosevrije melk, yoghurt en roomkaas. Bekijk ook mijn artikel met tips bij het lactosevrij dieet!

Heb je nog steeds last na het gebruik van lactosevrije producten? Wellicht ben je dan wel gevoelig voor het caseïne-eiwit dat in melkproducten zit. Of je bent overgevoelig voor iets anders.

Het beste dieet bij PDS, bestaat die wel?

Zoals je in dit artikel hebt gelezen bestaan er veel verschillende soorten diëten die kunnen worden ingezet bij PDS. Ze kunnen helpen bij symptoombestrijding, zoals het verminderen van darmklachten en maagklachten. Neem je minder gasvormende producten, zoals frisdrank of peulvruchten, dan zal je minder last hebben van winderigheid. Vaak is er een dieper liggende oorzaak van je klachten en als je die aanpakt, kun je veel meer voedsel weer verdragen. Ik spreek uit ervaring.

Er bestaat dus geen enkel dieet die bij iedereen met PDS werkt. Je lichaam is uniek en heeft ook een unieke tolerantie die van moment op moment kan verschillen. Als je een goede dag hebt, kun je bijvoorbeeld vaak meer verdragen. Wat wel werkt is leren luisteren naar je lichaam en achter de oorzaken komen door middel van bewustwording. Wil je leren aanvoelen welke voeding bij jouw lichaam past? Leren hoe je op je intuïtie kunt vertrouwen en hierdoor kunt voorkomen dat je maag- of darmklachten krijgt? Meld je dan aan voor de online training  ‘je darmen de baas’ (inclusief maandelijkse groepscall met Janna) en leer hoe je blijvend darmklachtenvrij wordt.

4 gedachten over “Welk dieet is geschikt bij PDS? | Spastische darm”

  1. Eigenlijk van alles ge probeert. Ik heb 4 jaar geleden in mijn hele buik buikvliesontsteking gehad. Mijn darm was geperforeerd tijdens een operatie. Ze hebben 20 cm darm weggegehaald en ik heb tijdelijk een ileostoma gehad. Die is nu dus 4 jaar geleden verwijdert. Ik ben sindsdien niet meer klachten vrij geweest. Wel eens periodes dat het iets rustiger is. Heb ik gemerkt dat met modifast en kharm dieet t beterder ging maar nog niet klachten vrij. Zelf heb ik het idee dat mijn pds verergert is door deze operaties en trauma.
    Ook wil ik dolgraag afvallen dit is me ook aangeraden omdat ik een littekenbreuk gehad heb bij mijn navel. Ik kan rustig zeggen dat ik het gewoon echt niet meer weet en bijna de mdl arts wel wil smeken om weer een stoma maar dat is niet wat ik wil. Misschien is dit ook wel de verkeerde plek om advies te vragen maar ik weet het ook niet meer.

    Groetjes hennie

  2. Hennie, wat heftig wat je allemaal hebt meegemaakt. Het gebeurt nog heel regelmatig dat PDS-klachten verergeren na een operatie of trauma en helaas kan dit niet ongedaan gemaakt worden. Er is ten slotte iets veranderd aan je lichaam. Ik snap het heel goed dat je even niet meer weet wat je moet doen. Misschien kunnen we eens kennismaken op mijn praktijk of via Skype. Als je dat wilt kun je me een email sturen. Ik help je graag, maar ik wil eerst wat meer over je weten, alvorens ik weet of ik je kan helpen en op welke manier.

  3. Biancavanaerssen

    Ik wil dit dieet gaan volgen. Is het verstandiger om dit met een dietiste te doen?
    Daarbij ga ik binnenkort een weekend naar een hotel. Kan ik dan toch het dieet volgen?
    Groetjes Bianca

    1. Bedoel je dat je het FODMAP-dieet wilt gaan volgen? Ik zou dat zeker doen onder begeleiding van een diëtist. Het is een vrij ingewikkeld dieet, dus misschien is het dan handiger om te starten na je vakantie. Mocht je voor je vakanties al persoonlijke tips willen ontvangen, dan zou ik je ook kunnen helpen met een eenmalig maag-darmadviesgesprek: https://pdscoaching.nl/maag-darmadviesgesprek/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven