De beste tips bij een lactose intolerantie

de beste tips bij een lactose intolerantie PDS darmklachten

Een lactose intolerantie kan in het begin klinken dit als een beperking. Je kan niet alles meer eten en je kampt misschien met klachten als buikkrampen, gasvorming, diarree, een opgezwollen buik en soms ook obstipatie. Deze intolerantie komt vaak voor bij het prikkelbare darm syndroom en de klachten die je ervaart kunnen erg vervelend zijn. Tegenwoordig zijn er zo veel mogelijkheden om je leven met een lactose intolerantie dragelijk en leuk te maken. Wil jij 4 tips om het leven met een lactose intolerantie makkelijker te maken? Lees dan snel verder!

Bekijk hoeveel lactose je kunt verdragen

Hoeveel je kunt verdragen bij een lactose intolerantie is per persoon verschillend. Vaak kan iemand met lactose intolerantie 1 glas melk van 200 ml goed verdragen zonder dat er klachten ontstaan. Ook worden gefermenteerde producten ook wel de zure melkproducten zoals karnemelk, naturel yoghurt en kwark vaak beter verdragen dan de zoete melkproducten zoals (chocolade)melk, toetjes, crème fraîche, roomkaas en ontbijtdrank. Bekijk voor jezelf hoeveel jij kunt verdragen door een eetdagboekje bij te houden. Dit moet je zelf ondervinden. Daarnaast kun je ook KeruTabs nemen als je lactose neemt.

Gebruik alternatieven voor lactose

Ondanks dat de lijst met producten die lactose bevatten erg lang lijkt, zijn er tegenwoordig een hoop alternatieven bij een lactose intolerantie. Deze alternatieven kunnen jou helpen om een onprettig buikgevoel te voorkomen. Kijk bijvoorbeeld naar een vervanger voor gewone koemelk. In de meeste supermarkten heb je sojamelk, hazelnootmelk, havermelk en amandelmelk als alternatief die van nature lactosevrij zijn. Maak je havermout de volgende keer eens met havermelk of maak bijvoorbeeld een mousse van avocado en noten als ontbijt. De meeste alternatieven van melkproducten vind je in een apart schap buiten de koeling, maar soms staan deze ook gewoon in de koeling. Geen idee waar je deze kan vinden bij jou in de supermarkt? Vraag het eens aan de supermarktmedewerkers; zij wijzen je graag de weg.

Leer etiketten lezen

Op iedere verpakking wordt duidelijk aangegeven dat een product geen lactose bevat. Meestal zelfs zowel aan de voorkant als achterkant. Lactosevrije producten kun je herkennen aan een melkglas met een streep er door heen. Staat er geen icoontje op de voorkant van het product en wil je toch weten of dit product lactose bevat? Bekijk dan het etiket! Meestal staan de allergenen onderaan de ingrediëntenlijst aangegeven en soms zijn deze ook dik gedrukt om ze gemakkelijk te herkennen. Een aantal voorbeelden van aanduidingen achterop het etiket zijn; caseïne, lactalbumine, lactose, lactulose, melkeiwit, wei, kefir, etc. Vaak hebben supermarkten een online lijst beschikbaar met producten die lactosevrij zijn die je van te voren kunt bekijken. Dit maakt het boodschappen doen een stuk makkelijker.

Bekijk de menukaart

Misschien vind je het lastig om uit eten te gaan als je een lactose intolerantie hebt. Het kan je zelfs weerhouden om uit eten te gaan. Gelukkig wordt het steeds makkelijker om lactosevrij te eten in restaurants. Restaurants zijn namelijk verplicht om bij een gerecht te vermelden of het  lactose bevat. Soms wordt dit vermeld op de kaart en soms heeft het restaurant hier een aparte kaart voor. Als je twijfelt over een gerecht, spreek dan de bediening aan en vraag hiernaar. Uit eten gaan moet leuk zijn en leuk blijven! Zie het maar zo, de bediening wil je graag ook een fantastische avond geven zonder buikklachten. Overweeg ook eens een bezoekje aan een vegetarisch of veganistisch restaurant. Hier kan de keuze in lactosevrije gerechten nog ruimer zijn.

Weet je nog meer tips bij lactose intolerantie?  Laat hieronder je reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven