Glutenvrije worteltaart zonder tarwe, suiker en lactose

Glutenvrije worteltaart

Glutenvrij, lactosevrij, tarwevrij, suikervrij

Taart is iets wat bij het vieren van een feestje, zoals een verjaardag, hoort. Lekker hoor, slagroomtaart, chocoladetaart, appeltaart en kwarktaart. Maar daar zitten vaak zoveel ingrediënten in die niet PDS-proof zijn, zoals chocolade, melk, suiker, gluten, noem maar op. Die zorgen er juist vaak weer voor dat je tijdens of na de verjaardag gecrepeerd op de bank ligt vanwege de buikpijn. Ik houd ook van taart, maar wel van een soort die je kunt eten zonder buikpijn te krijgen. Daarom vind je hieronder een glutenvrije worteltaart die bestaat uit allemaal natuurlijke ingrediënten en vrij is van suiker, lactose en tarwe. Veel succes met bereiden!

Benodigdheden 

Keukenmachine
Kom
– Garde
Mes
Rasp
Theelepel
Bakvorm van 22 cm
Ovenrooster
– Bakpapier of olijfolie

Ingrediënten

– 150 gram geraspte wortel
200 gram boekweitmeel
2 bananen
2 eieren
100 ml kokosmelk (bijvoorbeeld van Alpro)
60 gram walnoten
50 gram dadels
1 zakje (16 gram) bakpoeder
3 theelepels koek- en speculaaskruiden
2 theelepels kaneel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de bakvorm in met olijfolie of gebruik bakpapier.
  2. Rasp de wortels tot dat je 150 gram geraspte wortel overhoud.
  3. Hak de walnoten met een mes klein.
  4. Snijd de bananen in plakjes en snijd de dadels klein.
  5. Meng de 2 bananen, dadels, kokosmelk en de 2 eieren in een keukenmachine tot je een smeuïg, glad beslag overhoud.
  6. Meng vervolgens met de hand het boekweitmeel, het bakpoeder, de koek- en speculaaskruiden en kaneel totdat dit een geheel is.
  7. Mix het bananenmengsel hier door heen en roer vervolgens ook de wortel en 60 gram van de walnoten door het beslag heen.
  8. Bak de carrotcake gedurende 35 minuten in de voorverwarmde oven. Check vervolgens of deze gaar is met een satéprikker.
  9. Laat de worteltaart met de ovendeur open afkoelen zodat deze niet inzakt.
  10. Voor de topping kun je nog wat walnoten gebruiken en eventueel wat cream cheese.
  11. Eet smakelijk!
Maak jij ook wel eens een glutenvrije taart die jij kunt verdragen? Laat het hieronder weten zodat we elkaar kunnen inspireren!

8 gedachten over “Glutenvrije worteltaart zonder tarwe, suiker en lactose”

    1. Frederique Visser

      Het is mogelijk om een cake of koekjes te bakken zonder eieren, koemelk en tarwebloem. Als vervanging voor ei kan je lijnzaad of chiazaad met water, banaan of appelmoes gebruiken. Koemelk kan vervangen worden voor plantaardige melk. Tenslotte kan in plaats van tarwebloem andere meel gebruikt worden zoals boekweit-, amandel- en havermeel. Het kan dat de structuur van de cake of koekjes iets anders wordt. In dit koekjesrecept komen geen eieren, koemelk en tarwebloem aan bod: https://pdscoaching.nl/glutenvrije-en-lactosevrije-amandelkoekjes-met-citroenrasp/.

  1. Frederique Visser

    De worteltaart kan prima zonder noten gemaakt worden. Indien je niet gevoelig bent voor zaden en pitten zou de noten eventueel vervangen kunnen worden door pompoen- of zonnebloempitten.

  2. Jammer genoeg is de cake mislukt. Ik heb dezelfde hoeveelheid wijnsteenbakpoeder gebruikt i.p.v. bakpoeder en het smaakte heel bitter.

    1. Frederique Visser

      Wat jammer dat de worteltaart mislukt is. De taart smaakt normaal gesproken niet bitter, ik denk dat de wijnsteenpoeder de smaak beïnvloed heeft. In dit geval kun je het beste kiezen voor bakpoeder.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven