Glutenvrije worteltaart zonder tarwe, suiker en lactose
Glutenvrij, lactosevrij, tarwevrij, suikervrij
Taart is iets wat bij het vieren van een feestje, zoals een verjaardag, hoort. Lekker hoor, slagroomtaart, chocoladetaart, appeltaart en kwarktaart. Maar daar zitten vaak zoveel ingrediënten in die niet PDS-proof zijn, zoals chocolade, melk, suiker, gluten, noem maar op. Die zorgen er juist vaak weer voor dat je tijdens of na de verjaardag gecrepeerd op de bank ligt vanwege de buikpijn. Ik houd ook van taart, maar wel van een soort die je kunt eten zonder buikpijn te krijgen. Daarom vind je hieronder een glutenvrije worteltaart die bestaat uit allemaal natuurlijke ingrediënten en vrij is van suiker, lactose en tarwe. Veel succes met bereiden!
Benodigdheden
– Keukenmachine
– Kom
– Garde
– Mes
– Rasp
– Theelepel
– Bakvorm van 22 cm
– Ovenrooster
– Bakpapier of olijfolie
Ingrediënten
– 150 gram geraspte wortel
– 200 gram boekweitmeel
– 2 bananen
– 2 eieren
– 100 ml kokosmelk (bijvoorbeeld van Alpro)
– 60 gram walnoten
– 50 gram dadels
– 1 zakje (16 gram) bakpoeder
– 3 theelepels koek- en speculaaskruiden
– 2 theelepels kaneel
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de bakvorm in met olijfolie of gebruik bakpapier.
- Rasp de wortels tot dat je 150 gram geraspte wortel overhoud.
- Hak de walnoten met een mes klein.
- Snijd de bananen in plakjes en snijd de dadels klein.
- Meng de 2 bananen, dadels, kokosmelk en de 2 eieren in een keukenmachine tot je een smeuïg, glad beslag overhoud.
- Meng vervolgens met de hand het boekweitmeel, het bakpoeder, de koek- en speculaaskruiden en kaneel totdat dit een geheel is.
- Mix het bananenmengsel hier door heen en roer vervolgens ook de wortel en 60 gram van de walnoten door het beslag heen.
- Bak de carrotcake gedurende 35 minuten in de voorverwarmde oven. Check vervolgens of deze gaar is met een satéprikker.
- Laat de worteltaart met de ovendeur open afkoelen zodat deze niet inzakt.
- Voor de topping kun je nog wat walnoten gebruiken en eventueel wat cream cheese.
- Eet smakelijk!
Is het mogelijk een cake of koekjes te bakken zonder: eieren, koemelk en tarwebloem?
Het is mogelijk om een cake of koekjes te bakken zonder eieren, koemelk en tarwebloem. Als vervanging voor ei kan je lijnzaad of chiazaad met water, banaan of appelmoes gebruiken. Koemelk kan vervangen worden voor plantaardige melk. Tenslotte kan in plaats van tarwebloem andere meel gebruikt worden zoals boekweit-, amandel- en havermeel. Het kan dat de structuur van de cake of koekjes iets anders wordt. In dit koekjesrecept komen geen eieren, koemelk en tarwebloem aan bod: https://pdscoaching.nl/glutenvrije-en-lactosevrije-amandelkoekjes-met-citroenrasp/.
Is het mogelijk om te bakken zonder noten ivm notenallergie?
De worteltaart kan prima zonder noten gemaakt worden. Indien je niet gevoelig bent voor zaden en pitten zou de noten eventueel vervangen kunnen worden door pompoen- of zonnebloempitten.
Kan kokosmelk vervangen worden door lactosevrij melk. Ik kan niet tegen kokos.
Kokosmelk kan zeker vervangen worden door lactosevrije of andere plantaardige melk. Succes!
Jammer genoeg is de cake mislukt. Ik heb dezelfde hoeveelheid wijnsteenbakpoeder gebruikt i.p.v. bakpoeder en het smaakte heel bitter.
Wat jammer dat de worteltaart mislukt is. De taart smaakt normaal gesproken niet bitter, ik denk dat de wijnsteenpoeder de smaak beïnvloed heeft. In dit geval kun je het beste kiezen voor bakpoeder.