Paardenbloem bij bevordering van de spijsvertering en leverfunctie
Paardenbloem wordt vaak gezien als onkruid, een plantje dat je liever niet in je tuin wilt. Maar wist je dat paardenbloem ook je spijsvertering kan bevorderen? Het helpt namelijk bij darmklachten zoals obstipatie, een opgeblazen buik, winderigheid, brandend maagzuur en misselijkheid. Deze klachten kunnen veel voorkomen wanneer je last hebt van een prikkelbare darm syndroom (PDS). Daarnaast heeft paardenbloem een zuiverende werking. Daarom gebruikte men deze plant vroeger voor verschillende kwalen. Lees hieronder meer over de geneeskrachtige werking van paardenbloem en hoe je paardenbloem kunt gebruiken bij darmklachten.
De kracht van natuurlijke smaakmakers: paardenbloem
Paardenbloem, taraxacum officinale, werd vroeger als een geneeskrachtig plant beschouwd. Het is een veelzijdige plant waar zowel de bladeren, wortels en de bloemen gebruikt worden. Zo werd het sap, dat licht giftig is, gebruikt om wratten en eczeem tegen de gaan. De wortels werden gebruikt om de huid mee te reinigen. Vanwege de stimulerende werking op de lever en gal zou deze plant helpen bij leverklachten. Paardenbloem kun je ook verwerken in gerechten. Vroeger at men dit als groenten. Paardenbloemen zijn tevens rijk aan vitamine C. Paardenbloem smaakt wat bitter. De bittere smaak kun je verminderen door de bladeren in water of zout te leggen.
De werking van paardenbloem bij het bevorderen van de spijsvertering
De plant staat bekend om zijn zuiverende en ontgiftende werking. Hiermee zou het een histamineverlagend effect hebben. Wil je meer lezen over histamine? Bekijk dan de blog over een histaminebeperkt dieet bij PDS. Door de ontgiftende werking zorgt het voor een goed werkende lever. Daarnaast bevordert het maagsap. Hiermee zorgen de stoffen in paardenbloem voor een goedwerkende spijsvertering. Het zou darmklachten waaronder een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, winderigheid en misselijkheid kunnen tegen gaan. Het is niet voldoende bewezen of de extracten van de plant daadwerkelijk effect hebben bij maagklachten. Paardenbloem zou goed zijn in combinatie met artisjok om de spijsvertering een handje te helpen. Door de vochtafdrijvende werking kan paardenbloem ook licht laxerend werken, wat mogelijk baat kan hebben bij verstopping.
Werkzame stoffen en contra-indicaties
De belangrijke stoffen in paardenbloem zijn de bitterstoffen. Net als andere bittere groentes maakt dat paardenbloem goed is voor de leverfunctie. De bitterstoffen bevorderen de galafscheiding wat gunstig is voor de lever. Een goedwerkende lever zorgt voor een goede spijsvertering. De lever kan meer gifstoffen aan en er kunnen meer voedingsstoffen uit voeding gehaald worden. Tevens bevat paardenbloem choline. Een tekort aan deze stof kan resulteren in leverschade. Paardenbloem en -extracten worden afgeraden bij zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. Paardenbloemextracten hebben een contra-indicatie met diuretica (plasmedicijnen) en kunnen de werking versterken. Bij antibiotica kan het juist het effect verminderen. Pas op met paardenbloem als je last hebt van gastritis of maagzweren omdat het de maagzuurproductie kan verhogen.
Toepassing
Zowel de bloemen als de bladeren van de paardenbloem zijn eetbaar. De sap dat in de stengels bevind is licht giftig. Hoewel het in beperkte mate gegeten kan worden is dit het minst eetbare deel van de plant. Het geeft vooral bij kinderen klachten en het kan leiden tot huidirritatie en misselijkheid. Vandaar het advies om niet meer dan één stengel per dag te eten. De bladeren van de paardenbloem kun je gebruiken in de salade of stamppot. De paardenbloem wordt ook wel molsla genoemd. Van de bloemen kun je jam maken of thee trekken. Voeg de bloemblaadjes toe aan heet water en laat ze ongeveer 10 minuten trekken voor een lichtfrisse thee. Om de thee minder bitter te maken kun je er een schijfje citroen bij doen.
Wil je meer leren over welke kruiden helpen bij het verminderen van je maag- en darmklachten? Download dan het e-book Geneeskrachtige kruiden bij darmklachten!
Hoi,
Een vraagje; pluk ik dan paardenbloemen buiten en gebruik je dat dan?
Of kan je dit ook kopen?
Hallo,
Bedankt voor je vraag. Je kan paardenbloemen in de natuur plukken of zelf kweken en de bloemen en blaadjes gebruiken. De bloemen kun je in gedroogde vorm kopen bij biosupermarkten en (natuur)drogisterijen.