Wat is de invloed van koffie op onze darmen?
Koffie, veel mensen drinken het maar wordt niet altijd goed door onze darmen verdragen. Misschien heb je ook wel eens last gehad van krampen of een opgeblazen gevoel na het drinken van een kopje koffie. Veel mensen herkennen het wel dat koffie ook de spijsvertering stimuleert en sommigen drinken het zodat ze naar de wc kunnen. Kortom dit bruine goedje heeft veel impact op onze darmen. Naast darmklachten kan koffie ook op een andere manier invloed hebben op ons lichaam. Dit is niet altijd even bevorderlijk als je last hebt van een prikkelbare darm syndroom (PDS) of gevoelige darmen. In deze blog lees je hier meer over. Tevens kun je een aantal tips vinden welke soort koffie en dranken je wel kunt drinken als je gevoelig bent voor koffie of cafeïne.
Wat doet koffie met je?
Koffie zorgt ervoor dat je opgewekter bent en kan het concentratievermogen verbeteren. Dit is echter van korte duur en dan moet je na een tijdje weer een shot koffie hebben om niet in een vermoeidheidsdip terecht te komen. Veel mensen krijgen darmklachten bij het drinken van koffie. Zeker als je na verloop van tijd steeds een kopje koffie moet pakken om weer energie te krijgen. Sommige mensen kunnen na 1 kopje hun darmen al voelen opspelen en bij sommige mensen gebeurt dat pas na 6 kopjes. Bekende klachten die we regelmatig horen zijn: buikpijn, opboeren, gasvorming, misselijkheid en een opgeblazen buik. Daarnaast kan het drankje ook zorgen voor een opgejaagd of angstig gevoel, rusteloosheid, hoofdpijn en een slechte nachtrust. Een opgejaagd of angstig gevoel en een slechte nachtrust kan ook weer een aanleiding zijn voor het uitlokken van darmklachten.
Waarom heb je last van je darmen door koffie?
Het bestandsdeel in koffie dat voor (darm)klachten kan zorgen is de cafeïne. Cafeïne is een stimulerend stofje dat snel in het bloed wordt opgenomen. Doordat het zo snel wordt opgenomen, kun je binnen een half uur al de effect van koffie merken. Te veel van het stimulerende stofje kan op den duur zorgen voor klachten. Wat te veel is kan per persoon verschillen. Sommige mensen zijn namelijk gevoeliger voor cafeïne dan anderen. Het beste is om na 14:00 uur in de middag geen koffie meer te nemen, omdat dit invloed heeft op de slaap. Lees hier meer over in de blog 3 tips als je niet kan slapen vanwege buikpijn. Tenslotte zorgt een goede nachtrust voor het herstellen van je lichaam. Wanneer je slecht slaapt kunnen je darmen niet volledig herstellen en kun je sneller last krijgen van darmklachten.
In welke producten zit cafeïne?
Cafeïne is ook te vinden in groene en zwarte thee, chocolade en frisdrank. Maar de meeste hoeveelheden krijgen we binnen via koffie. Daar zit tenslotte de grootste hoeveelheden cafeïne in. Het beste is om je koffie zwart te drinken. Het toevoegen van suiker, zoetjes of melk kan impact hebben op de bloedsuikerspiegel. Hiermee komen je darmen extra in de spijsverteringsstand met als gevolg darmen die gaan opspelen. Daarnaast kan niet iedereen goed tegen lactose en suiker en dan kun je hierdoor klachten krijgen.
Welke koffie kun je drinken bij gevoelige darmen?
De meeste mensen met een prikkelbare darm kunnen wel 1-2 kopjes koffie per dag te drinken, zonder last te krijgen. Daarbij zien we in de praktijk dat biologische decafé koffie vaak beter wordt verdragen dan gewone koffie. Let op dat decafé nog steeds cafeïne bevat maar in veel mindere mate. Andere koffie die laag is in cafeïne is mushroom koffie. Deze koffie bevat tevens een lage dosis cafeïne en is gemaakt op basis van plantenextracten. Houd je niet van de smaak van paddenstoelen en champignons? Dat is niet erg want de paddenstoelen in de koffie proef je namelijk niet. Probeer ook onze recept uit voor PDS koffie die geschikt is bij darmklachten.
Ben je erg gevoelig voor cafeïne?
Wat drink je als je erg gevoelig bent voor cafeïne en toch koffie wilt drinken? Dan is koffie alternatief met cichorei wortel of met spelt een mogelijke vervanger voor je. Vermijd ook zwarte en groene thee en drink daarvoor in de plaats kruidenthee, bijvoorbeeld van Kurkuma, venkel of kamille. Voor sommige mensen kan het handig zijn om even helemaal geen koffie of cafeïne te drinken. Als je bijvoorbeeld last hebt van flinke maagklachten zoals bij een maagslijmvliesontsteking of maagzuur dan kun je het beste koffie laten staan.