10 apps voor een goede mindset, gezonde voeding en bij darmklachten
Voor ieder onderwerp is er wel een app voor. Apps kunnen erg handig zijn. Zo heb je op het gebied van gezondheid al talloze apps die je kan downloaden. Een app kan dienen als een handige hulpmiddel of tool die je in het dagelijks leven kan inzetten. Wanneer je wel meer rust kan gebruiken kan een meditatie app een handige uitkomst zijn. Wellicht wil meer tips voor FODMAP-arme voeding. In deze blog deel ik mijn favoriete apps op het gebied van ontspanning en creëren van een positieve mindset, gezonde voeding en tips bij darmklachten.
Apps voor een goede mindset en rust
Om je darmen rust te geven is het belangrijk om ook te zorgen voor een goede mindset. Wanneer je alsmaar aan het piekeren bent of bang bent dat je buikpijn krijgt dan kan dat juist zorgen voor darmklachten. Positieve affirmaties kunnen hierbij helpen. Met de app I am kun je je eigen affirmaties maken op een inspireerde achtergrond. Zet voor jezelf een timer zodat je je affirmaties dagelijks te zien krijgt. Of verbeter je lichaamshouding met de yoga for beginners app wat tevens voor verlichting van darmklachten kan zorgen. Een rustige ademhaling vanuit de buik zoals de ademhalingsoefeningen van de Wim Hof method kan helpen om onder andere krampen of misselijkheid tegen te gaan. Met de speciale techniek van Wim Hof verhoog je ook je energie, doordat je lichaamscellen meer zuurstof krijgen.
App voor diepe ontspanning
Ontspanning in je lichaam is ontzettend belangrijk. Met House of Deeprelax kun je zorgen voor een diepere laag van ontspanning doormiddel van yoga nidra. Bij yoga nidra beland je in een diepe staat van slaap, terwijl je mentaal wakker bent. Het schijnt dat je lichaam hiermee vele malen effectiever van herstelt dan wanneer je slaapt. Het heeft wat weg van hypnotherapie, een effectieve behandelingsvorm dat veelal wordt aangeraden bij PDS. Tevens heeft yoga nidra een positief effect bij mensen met PDS, omdat je door middel van deze meditatie van het orthosympatisch zenuwstelsel (zenuwstelsel dat zorgt voor actie) geleidelijk over gaat naar het parasympastisch zenuwstelsel (zenuwstelsel dat zorgt voor ontspanning). Goed ontspannen kan voor veel mensen met darmklachten best wel lastig zijn. Zeker als je ook veel aan het piekeren bent, last hebt van angsten of een gehaast leven leidt.
Apps bij darmklachten
Plotseling naar de wc moeten is niet leuk. Helaas kan het wel eens voorkomen dat je last hebt van een diarree-aanval en acuut een toilet moet opzoeken. Met de app Hogenood kun je middels een handige kaart zien welke toiletten binnen Nederland en België in de buurt zijn. Vervolgens geeft de app aanvullende informatie zoals openingstijden, of het toilet rolstoeltoegankelijk is en opmerkingen van andere gebruikers en meer. Het is niet voor niets dat deze app in de lijst van top tien beste apps stond. Uit onderzoek blijkt dat mensen met darmklachten baat kunnen hebben bij hypnotherapie. Met de Nerva: IBS & Gut hypnotherapy kun je hypnotherapiesessies thuis doen. Bijvoorbeeld op momenten waarop het even niet lekker gaat met je darmen. Tevens kun je je klachten bijhouden, wat voor meer inzicht kan geven in je klachtenpatroon en hoe vaak ze voorkomen.
Apps voor gezonde voeding
Wij merken dat minder vaak eten goed voor de darmen, doordat je spijsvertering meer rust krijgt. Hiervoor kun je intermittend fasting gebruiken om bij te houden hoe lang je aan het vasten bent. Wanneer je gevoelig bent voor sorbitol, histamine, fructose of gluten kan het best even puzzelen zijn welke voedingsmiddelen je wel kunt eten en welke je beter kan vermijden. Met de voedsel intolerantie lijst kun je per product opzoeken of er sprake is van een of meerdere van deze allergenen. Helaas staan er maar een beperkt aantal voedselintoleranties in. Reageer je op één of meerdere FODMAPs? De Monash University FODMAP diet geeft weer welke FODMAPs er allemaal in een product zitten. Vervolgens kun je recepten vinden die FODMAP-arm zijn.
App voor vochtinname
Voldoende vocht is erg belangrijk voor onder andere een goede en soepele stoelgang. Je lichaam heeft er baat bij om tijdens het eten en 1,5 uur na het eten niet te drinken. Dit betekent dat je je vochtinname goed moet verdelen op andere momenten van de dag en dit kan best lastig zijn. Met de waterherinnering app kun je een herinnering voor jezelf zetten, zodat je voldoende vocht binnenkrijgt. Tevens kun je bijhouden hoeveel glazen je al hebt gedronken en hoeveel glazen je nog moet drinken om aan de 1,5 liter vocht binnen te komen.