De beste tips bij buikpijn en PDS | Prikkelbare Darm
Buikpijn is een veel voorkomende klacht of symptoom bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van steken in de rechter of linker buik, een zeurende pijn op de achtergrond, alsof er een baksteen op je maag licht, een opgeblazen gevoel of darmkrampen. Misschien heb je ook wel meer buikpijn als je diarree hebt of als je juist verstopt bent. Bekijk de tips bij buikpijn en PDS in deze blog om je klachten te verlichten!
3 tips bij buikpijn en PDS | Prikkelbar Darm syndroom
Indien je op Google zoekt komt je veel verschillende tips tegen om je buikpijn te verlichten. Je wilt ook niet gelijk iedere keer aan de pijnstillers of Iberogast gaan om je buikklachten te verminderen. Daarom vind je hieronder drie natuurlijke manieren om je buikpijn te verminderen.
1. Zorg voor voldoende ontspanning zodat je kunt herstellen
Als je buikpijn hebt, heeft het lichaam energie nodig om te herstellen. Daarom is het van belang om te zorgen voor voldoende ontspanning. Je kunt hierbij denken aan een powernap, een ademhalingsoefening, meditatie, een rustige wandeling of een lekker warm bad. Drink ook kruidenthee om je spijsvertering wat rust te geven en ga op tijd naar bed. Venkelthee of kamillethee kun je bijvoorbeeld drinken voor het verlichten van je buikklachten.
2. Probeer om positieve afleiding te zoeken
Door je enkel op je buikpijn te richten of de darmkrampen die je hebt, word je niet vrolijker. Integendeel: doordat je je focust op wat niet goed gaat, kun je in een negatieve fibe terecht komen. Probeer liever positief te blijven denken en afleiding te zoeken. Buikpijn is heel vervelend, maar het is van tijdelijke aard. Probeer er nu het beste van te maken. Ga lekker wandelen buiten met een podcast, bel een vriend(in) op of houd een filmavond met een pot thee en een kruik. Ga niet vechten tegen de buikpijn, maar laat het voor wat het is en ga iets leuks doen.
3. Luister naar je lichaam
De reden dat je buikpijn krijgt, is omdat je eerder niet op de juiste manier naar je lichaam hebt geluisterd. Dit kan bewust zijn maar ook onbewust. Soms heb je niet door dat je over je grenzen bent heen gegaan. Of je herkent de signalen van je intuïtie nog niet, die aangeven wat de beste beslissing is voor jou op een bepaald moment. Voor een blijvend resultaat is het belangrijk dat je aanleert om naar je lichaam te luisteren. De bodyscan oefening kan helpen om beter naar het lichaam te leren luisteren. Eet zoveel het lichaam aangeeft wat goed voor je is, vermijd producten die je slecht kunt verdragen, durf je grenzen aan te geven en slaap voldoende.
Hoi Janna,
Ik ben 31 jaar en heb al een aantal jaar PDS met 1x per half jaar ongeveer een PDS aanval met heftige buikkrampen, eindigend met een waterval aan breierige ontlasting. Mijn ontlasting is onderzocht maar (gelukkig), niks medisch.
Toch heb ik 10 jaar lang depressies en sinds 3 weken erge angsten. Mijn buik is sinds die 3 weken één ellende!
Buikpijn, krampen, en een (erger als normaal) PDS aanval.
Ik ben sinds 2 dagen bezig met WW dieet. En ik merk dat ik wel wat extra informatie wil hebben over voeding bij PDS, en een paar tips om de aanvallen minder te hebben (indien dit mogelijk is) en wat de kosten zijn.
Met vriendelijke groet Cassandra van Es
Wat vervelend at je al een tijd last hebt van je darmen, Cassandra. Het klopt dat een ieder met PDS weer op andere voeding goed of niet goed reageert. Ik snap goed dat je eerst goed wilt informeren, voordat je met een bepaalde behandeling aan de slag gaat. Via de volgende link kun je meer informatie vinden over het telefonische maag-darmadviesgesprek: https://pdscoaching.nl/maag-darm-adviesgesprek/