Kurkuma tegen ontstekingen in de darmen

Kurkuma bij pds

Uit het ledenblad ‘Prikkels’ van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) geschreven door Janna Koopman (gepubliceerd in september 2017)

In de komende edities van Prikkels worden telkens één of meer kruiden en specerijen besproken die maag-darmklachten kunnen verlichten. Deze keer: Kurkuma.

De kracht van natuurlijke smaakmakers: Kurkuma

In de Ayurveda, de eeuwenoude Indiase geneeskunde, wordt kurkuma al duizenden jaren gebruikt. De afgelopen jaren is het in Nederland ook erg populair geworden. Het zou een geneeskrachtige werking hebben bij verschillende klachten en ziektes. In dit artikel vind je de feiten over kurkuma.

Kurkuma (of geelwortel) is een specerij uit India die gewonnen is uit de plant Curcuma longa. Het wordt gemaakt van de wortel van de plant. Heeft een gele kleur en wordt ook als kleurstof gebruikt in maaltijden. De specerij is mild bitter van smaak.

Werking

Bij het Prikkelbare Darm Syndroom kan er sprake zijn van ontstekingen in de darmen. Verschillende studies hebben aangetoond dat Curcuma longa een ontstekingsremmende en anti-oxidante werking heeft. Ongeveer twee derde van de PDS-patiënten ervaarden een aanzienlijke afname van de darmklachten en een verbetering van het ontlastingspatroon bij gebruik van Curcuma longa voor minimaal acht weken. De juiste dosering is wel van belang voor een effectieve werking.

Let op: een andere soort die sterk lijkt op Curcuma longa, genaamd Curcuma xanthorriza, is ook wetenschappelijk onderzocht en blijkt geen positief effect te hebben in de behandeling van PDS.

Wat kan kurkuma doen?

* Het kan de galafscheiding verhogen en de doorstroming van gal naar de darmen bevorderen (dit bevordert de vetvertering).
* het kan buikklachten verminderen door de krampstillende werking.
* het kan ontlastingspatroon verbeteren.
* het heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
* Het ondersteunt het immuunsysteem en de luchtwegen.
* het heeft een antischimmeleffect, met name met betrekking tot Candida albicans.
* Het kan de levenskwaliteit verbeteren.

Contra-indicaties

Een hoge dosering van Curcuma longa wordt afgeraden bij zwangerschap, tijdens het geven van borstvoeding, bij kinderen onder de zes jaar en bij galstenen. In enkele gevallen kunnen bijwerkingen als maagklachten en allergische reacties voorkomen en interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Vraag daarom altijd advies aan je huisarts of apotheker.

Werkzame stof & opneembaarheid

Eén van de belangrijkste ingrediënten van Curcuma longa is curcumine. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit stofje betrokken is bij veel lichaamsfuncties. Om de opname in de darmen te verbeteren, kan curcumine worden gecombineerd met zwarte peper.

Recepten

Omelet: Maak een boerenomelet van twee eieren, ui, paprika en champignons en voeg een theelepel kurkuma toe voor een heerlijk kruidige smaak. Bekijk hier het recept voor een boerenomelet.

Curry’s: Voeg extra kurkumapoeder toe aan een rijstgerecht, bijvoorbeeld een curry. Behalve dat je een heerlijk Oosterse smaak aan je gerecht toevoegt, geeft het ook een verrassende gele kleur.  

Salade: Roer een theelepel kurkumapoeder door wat olijfolie en gebruik dit als dressing op een salade. Bekijk hier het recept voor een salade met gegrilde groenten. 

Smoothie: Meng een eetlepel kurkuma met een eetlepel vloeibare kokosolie en doe het door je smoothie.

Wil je meer leren over welke kruiden helpen bij het verminderen van je maag- en darmklachten? Download dan het e-book Geneeskrachtige kruiden bij darmklachten

Gepubliceerd in Prikkels van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging in september 2017

10 gedachten over “Kurkuma tegen ontstekingen in de darmen”

  1. José Hekker

    Ha Janna, ik zie dat je schrijft over het tijdschrift Prikkels, dat moet zijn LEDENBLAD en over de pds belangengroep en dat is ook onjuist. De B staat voor belangenvereniging! Pas je dat hier op FB even aan ?
    Hartelijke groet José.

    1. Liesbeth V Niekerk

      Ik neem al meer dan een jaar op mijn nuchtere maag. lauw warm water een lepel kurkuma beetje peper en een scheutje gember siroop En ik moet zeggen voel me er prima door Als ik dat gedronken heb wacht ik wel een half uurtje voor dat ik ga ontbijten

  2. Dag Janna,

    Ik kwam jou site tegen op Google en raakte geïnteresseerd in wat jij verteld over prikkelbare darmen.
    Graag zou ik meer willen weten wat je kan doen voor een betere darmstelsel en hoe je kunt voorkomen dat de klachten voort blijven bestaan in mijn darmstelsel?

    Vriendelijke groet,
    Jeroen

    1. Janna Koopman

      Dag Jeroen,

      Super leuk om te horen dat je geïnspireerd bent door mijn blogs en dat je aan de slag wilt gaan om je klachten te verminderen. Wat je het beste kunt doen voor een beter darmwerking is afhankelijk van de soort klachten die je hebt. Ik denk dat het volgende artikel je hierbij het beste kan helpen: https://pdscoaching.nl/welke-klachten-bij-pds-prikkelbare-darm-syndroom-wanneer-spastische-darm/

      Mocht je nog een vraag hebben, dan kun je het altijd laten weten. Succes!

      Hartelijke groet,
      Janna

  3. Elke middag maak ik een grote beker thee van verse gember en verse curcuma . Heb weinig of geen pijn van mijn artrose aan knieën en enkels. Ik gebruik geen medicijnen. Ik vroeg me af of die verse gember en curcuma ook invloed hebben op mijn prikkelbare darmen.

    1. Janna Koopman

      Hi Gonneke, wat lekker dat je elke middag kop verse gember-kurkumathee neemt. Beide kruiden kunnen een ontstekingsremmende en pijnstillende werking hebben. Zo te horen heb je er baat bij met je artrose. Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) kun je verschillende klachten. Dit kan per persoon en per moment verschillen. Ik weet niet welke klachten je last van hebt. Gember wordt vaak ingezet bij misselijkheid, verminderde eetlust en pijn. Als je die klachten bij PDS hebt, dan kun je deze klachten er door verminderen. Kurkuma kan daarnaast helpen bij krampen en de ontlasting verbeteren. Dit zijn ook veel klachten bij PDS. Wellicht zijn er nog andere kruiden die je kunt proberen. Er staan meerdere artikelen op de website. Heel veel succes!

  4. Heb vroeger Temoe Lawak van Singer gebruikt tegen maagzuur en darmklachten.
    Heb 2 jaar geleden borstkanker gekregen en slik nu al 2 jaar Letrozol en heb wéér veel last heb van maagzuur en darmklachten. Ben 3 weken geleden opnieuw begonnen met curcuma.
    Gaat veel beter nu. Nauwelijks maagzuur en een normale stoelgang. Gisteren voor controle naar de oncoloog. Zij is tegen het gebruik ban curcuma. Het zou de werking van Letrozol afremmen. Heeft u een advies voor mij.
    Tineke.

    1. Frederique Visser

      Hallo Tineke,
      Wat vervelend dat je weer last hebt van maagzuur en darmklachten. Om deze klachten te voorkomen is het belangrijk om rustig te eten, goed te kauwen en even te blijven zitten na de maaltijd. Ga niet liggen na het eten omdat het de kans op maagzuur kan vergroten. Tevens helpt je je spijsvertering een handje door niet meer te drinken tijdens en vlak na het eten. Lees hierover meer in de volgende blog: https://pdscoaching.nl/3-redenen-waarom-je-beter-niet-kunt-drinken-tijdens-de-maaltijd/. In plaats van kurkuma kunnen andere kruiden ook zorgen voor een rustige spijsvertering zoals venkel en kamille. Beiden kunnen in theevorm gedronken worden. Tenslotte zou je met je huisarts kunnen overleggen of er alternatieven zijn die je wel kunt gebruiken in combinatie met je medicatie. Veel succes!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven