Gezond beleg bij PDS en darmklachten
Wanneer je PDS (prikkelbare darm syndroom) hebt of last hebt van darmklachten dan weet je misschien wel dat niet alle soorten beleg voor op brood gezond zijn voor je lichaam. Vooral zoet beleg kan veel ongemak geven door de hoeveelheid suikers die er in zitten. Ze kunnen namelijk darmklachten veroorzaken. Het advies is dan ook om vooral te kiezen voor hartig beleg voor op brood, omdat dit beter wordt verdragen bij mensen met PDS of darmklachten. In hartig beleg zit ook meer eiwitten. Eet jij vaak hetzelfde op brood en heb je wat inspiratie nodig voor nieuwe en lekkere darmproof broodbeleg opties? In deze blog deel ik gezond beleg bij PDS en darmklachten.
Hartig beleg bij PDS en darmklachten
Notenpasta’s
Kies voor 100% noten pindakaas zoals die van de Pindakaaswinkel, Calvé of Albert Heijn eigen merk. Neem bij voorkeur zo min mogelijk pindakaas waar zonnebloemolie aan toegevoegd is. Zonnebloemolie krijgen we al veel te veel binnen door onze huidige voeding en geeft een disbalans is de verschillende vetten. Dit kan bij veel mensen zorgen voor darmklachten. Probeer ook eens pitten- en notenpasta zoals amandelpasta of cashewnotenpasta op je boterham te smeren van het merk BioToday of Albert Heijn eigen merk.
Dierlijk beleg
Kaas op je boterham is dan wel typisch Nederlands, maar is misschien wel het meest voorkomende beleg voor op brood. Kies bij voorkeur voor jonge kaas, want deze is minder bewerkt dan andere kazen. Probeer je boterham met kaas te beleggen met groenten zoals plakjes komkommer, tomaatjes, reepjes paprika en/of kiemgroenten. Zo krijg je ook extra groente binnen. Kun je helemaal geen lactose verdragen? Neem dan lactosevrije kaas van MinusL. De meeste mensen met een lactose intolerante kunnen wel gewone kaas eten. Wanneer je zin heb in vleeswaren let dan op dat je kiest voor onbewerkte producten zoals kip- of kalkoenfilet, rosbief en fricandeau. Een gebakken of gekookt eitje op je boterham is ook erg lekker. Bak de eieren in roomboter of olijfolie.
Plantaardig beleg
Voor veganisten zijn er plantaardige alternatieven. Zo heb je plantaardige kaas van Violife. Deze kaas is op basis van kokosolie. Echter bevat deze plantaardige vervanging geen eiwitten zoals bij gewone kaas. Wel is de kaas hoog in vet door de kokosolie. Het voordeel van kokosolie is, dat het MCT-vet bevat die makkelijk door de darmen wordt opgenomen. Ook worden er steeds meer veganistische vleeswaren aan de supermarktschappen toegevoegd. Echter zijn veel producten erg bewerkt en bevatten ze veel E-nummers.
De plantaardige plakjes kip en ham van het merk Quorn zijn minder bewerkte producten. Dit nepvlees is gemaakt van schimmeleiwit en is vrij van soja en gluten. Andere vleesvervangers op brood zijn ook erg lekker. Probeer ook eens dit recept met een vegetarische burger op notenbrood. Zelf maken is natuurlijk het allerbeste. Zo kun je plakjes tofu marineren met een zelfgemaakt kruidenmengsel. Of tofu bakken als een geklutst eitje met kurkuma, kerriepoeder en koriander en eventueel met spinazie en tomaatjes. Genoeg variatiemogelijkheden!
Zoet beleg bij PDS en darmklachten
Zelfgemaakt zoet beleg
Wanneer je zin hebt in iets zoets op je boterham, kies dan liever geen producten waar suiker aan toegevoegd is. Zoetstoffen kun je ook beter achterwege laten, omdat ze net als suiker darmklachten kunnen geven. Gezond zoet beleg voor op brood kan zijn: fruit zoals aardbeien, een halve banaan met notenpasta of geprakt fruit zoals frambozen en blauwe bessen met kaneel. Je kunt ook suikervrije jam maken van perzik of bramen met chiazaadjes. Heb je juist meer zin in chocolade? Maak dan zelf een chocoladepasta van hazelnoten, cacao en dadels.
Zoet beleg uit de supermarkt
Let op bij zoet beleg uit de supermarkt dat hier naast suikers ook veel E-nummers in kunnen zitten. Fruitbeleg van Ekoplaza zoals bosvruchten fruitbeleg zonder suiker is een gezondere jam. Echter is deze fruitspread minder lang houdbaar, waardoor je deze binnen een week op moet maken. Andere zoete alternatieven die goed zijn voor de darmen zijn vijgenpasta en dadelspread van het merk BioToday.
Neem niet te vaak hetzelfde broodbeleg voor op brood. Probeer te variëren in verschillende belegsoorten.
Spreads bij PDS en darmklachten
Spreads uit de supermarkt
De groentespreads van Zonnatura bevatten minder bewerkte stoffen. Lees goed de verpakkingen, want ze kunnen wel ui of knoflook bevatten. Bij PDS kan dit ook een trigger zijn. Humus van het merk Maza is een prima broodbeleg als je tegen kikkererwten kunt en is erg lekker met een halve avocado. Mocht je niet goed tegen kikkererwten kunnen, dan heeft Maza ook andere spreads die voornamelijk uit groente bestaan zoals op basis van aubergine of paprika. Heb je meer zin in een romig en luchtige spread voor op je boterham, dan is de haverspread naturel van Oatly een goed alternatief. Voeg er lekker wat Italiaanse kruiden en een plakjes komkommer, tomaat of een halve avocado aan toe.
“Het merendeel van de groentespreads zitten vol met toevoegingen, zoals E-nummers. Bekijk daarom het etiket op de verpakking of er niet te veel geur-, kleur- of smaakstoffen aan toegevoegd zijn.”
Maak je eigen darmproof spread
Gelukkig zijn groentespreads ook heel gemakkelijk om zelf te maken. Maak zelf pompoenspread, spread van rode bietjes of groene pesto van spinazie.
Ik ben benieuwd welke soorten broodbeleg jij hebt geprobeerd. Super leuk als je het hieronder laat weten 🙂