PDS: Een buikpijn aanval voorkomen met deze 10 tips
Een buikpijnaanval voorkomen is het eerste wat je wilt als je deze hebt. Dit is een soort paniekaanval in combinatie met heftige buikkrampen of buikpijn. Soms gaat dit samen met steken in de buik, misselijkheid, zweetaanvallen en extreme vermoeidheid. Hoe een buikpijnaanval voelt, kan per persoon verschillen. Een buikpijn- of PDS-aanval is een klacht die voor kan komen als je het prikkelbare darm syndroom (PDS) hebt. Veel van mijn cliënten krijgen bij deze klachten pijnstillers of antidepressiva voorgeschreven, die weer voor bijwerkingen kunnen zorgen. Wil je weten hoe je op een natuurlijke manier kunt voorkomen dat je een paniekaanval krijgt? Lees dan deze blog.
1. Buikpijn aanval voorkomen met CBD-olie
Een manier om te voorkomen dat je een buikpijn aanval krijgt is het gebruik van CBD olie. Dit is olie gemaakt van wiet die je kunt nemen om te ontspannen. Het werkt bovendien ontstekingsremmend en kan daarom gebruikt worden om angsten, hyperventilatie en een paniekaanval te helpen voorkomen. Je kunt het nemen voor het slapen en zo makkelijker in slaap komen.
2. Help een buikpijn aanval voorkomen door Bach rescue te gebruiken
Als je vaak last hebt van angsten, hyperventilatie, een PDS aanval of een paniekaanval, dan kun je Bach rescue proberen. Dit is een natuurlijk voedingssupplement gemaakt van Bach bloesems: Cherry Plum, Clematis, Impatiens, Rock Rose en Star of Bethlehem. Het werkt bij mij ook goed bij nervositeit of als ik ergens zenuwachtig voor ben. Bach rescue werkt in de meeste gevallen binnen een kwartier.
3. Een buikpijn aanval voorkomen door voldoende slaap en meer rust
Als je een PDS aanval wilt voorkomen is het belangrijk om voldoende te slapen, een vast ritme te hebben en meer rust te nemen. Misschien herken je het wel dat je prikkelbaarder bent als je weinig geslapen of stress hebt, dan wanneer je uitgerust bent. Bij het minst geringe voel je je dan moe, gefrustreerd of je krijgt buikpijn bij het eten van een voedingsmiddel die je normaal wel kunt verdragen. Probeer daarom minimaal 8 uur te slapen, op vaste tijden naar bed te gaan en om de paar uur een rustmoment in te plannen. Je leest meer hierover in de blog over slapen als je buikpijn hebt. Ontspannende activiteiten die kunnen helpen zijn wandelen door het bos, het nemen van een bad, een gezichtsmasker of het luisteren van rustgevende natuurgeluiden.
4. PDS aanval voorkomen door acceptatie en mindfulness
Op het moment dat je een buikpijn aanval hebt, is het vaak moeilijk om de situatie te accepteren. Je wilt in zo’n situatie graag zo snel mogelijk weer controle krijgen over je PDS aanval, terwijl je juist de controle hierover kwijt bent geraakt. Door in zo’n geval de situatie te controleren, te bedenken wat je moet nemen of doen, krijg je juist meer klachten. Probeer in plaats daarvan om de situatie te accepteren voor wat het is en als het ware de buikpijn aanval over je heen te laten komen. Op die manier zal de buikpijn aanval sneller overgaan. Mindfulness heeft mij geholpen om te leren accepteren dat het prikkelbare darm syndroom chronisch is. Daarnaast ook dat ik een buikpijn aanval kan krijgen en hoe ik hiermee om kan gaan.
5. Neem gezonde voeding en zorg voor een goede leefstijl
Om een buikpijn aanval zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat je gezonde voeding neemt en zorgt voor een juiste leefstijl. Suikers, bewerkte vetten, toevoegingen en E-nummers kun je het beste zoveel mogelijk vermijden. Ze beïnvloeden het lichaam op een negatieve zin en kunnen eerder zorgen voor een reactie zoals hyperventilatie, een PDS, buikpijn of paniekaanval. Kies liever voor twee keer per dag groenten, voldoende fruit, noten zaden en onbewerkte en biologische dierlijke producten echt voedzaam zijn. Ze zitten vol met proteïnen, vitamines en mineralen. Lees hier meer over het verschil tussen het FODMAP dieet en onze BETER-methode om een buikpijn aanval te voorkomen.
6. Stop met (overmatig) gebruik van koffie, alcohol, sigaretten en drugs
De meest voorkomende producten die zorgen voor een overprikkeling van het lichaam zijn koffie, alcohol, sigaretten, drugs en andere hallucinerende middelen. Ze activeren het centraal immuunsysteem, waardoor het lichaam automatisch in een stress situatie terecht komt. Daardoor vergroot je de kans op het krijgen van een buikpijn aanval. Kies liever voor water, kruidenthee of decafé als je een PDS aanval wilt voorkomen.
7. Buikpijn aanval voorkomen met EMDR of hypnotherapie
Vaak wordt antidepressiva gebruikt om stress klachten, zoals een PDS aanval, paniekaanval en hyperventilatie aan te pakken. Echter zorgt antidepressiva alleen maar voor het onderdrukken van de klachten en helpt het niet om je probleem op te lossen. Een effectieve manier om met angsten om te gaan is EMDR, hypnotherapie of cognitieve therapie. EMDR helpt je om anders te kijken naar de situatie door het moment te visualiseren terwijl je ondertussen piekjes hoort of tikjes van links naar rechts ziet gaan. Hypnotherapie helpt juist om te kijken naar het onderbewuste en je opnieuw te programmeren. Zo kun je het ontstaan van een buikpijn aanval oplossen.
8. Paniek aanval voorkomen met acupunctuur
Een andere manier om met een paniek aanval of hyperventilatie om te leren gaan is een behandeling bij een acupuncturist. Een acupuncturist werkt met meridianen die elk bepaalde blokkades kunnen opheffen. Op die manier kun je zorgen dat je minder gevoelig wordt voor het krijgen van een buikpijn aanval. Het is wel belangrijk dat je dan een acupuncturist kiest die gespecialiseerd is in stress klachten en PDS. Ik heb zelf goede ervaringen met acupunctuur voor het helpen voorkomen van een buikpijnaanval en hyperventilatie.
9. Ontwikkel een positieve mindset en wees dankbaar
Als je regelmatig last hebt van een paniek aanval, kan het helpen om een positieve mindset te ontwikkelen. De reden hiervoor is dat je vaak in zulke situaties uitgaat van een worse case scenario, wat vaak juist zorgt voor een slechte afloop. Door negatief te denken, creëer je ook een naar gevoel in je lichaam zoals spanning. Je verhoogt de kans op een aanval, doordat je je juist hier op focust. Schrijf dagelijks minimaal drie dingen op die vandaag goed zijn gegaan en je dankbaar voor bent. Door stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, word je een positiever mens. Zo kun je een aanval helpen voorkomen. Je kunt hier meer lezen over de relatie tussen een depressie en buikpijn en hoe je een positieve mindset kan ontwikkelen.
10. Neem kruidenthee, lavendelolie of een massage
Juist als je vaak last hebt van een buikpijn aanval kan het zinvol zijn om regelmatig gebruik te maken van ontspannende middelen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om gember, kamille of verse muntthee te nemen. Kruidenthee kan namelijk zorgen voor een ontspannende werking van het lichaam. Een andere manier om je te ontspannen is lavendelolie. Je kunt een beetje hiervan op je hand smeren, met een kaarsje branden of in bad doen ter ontspanning. Daarnaast kan een massage ook helpen om stress te verminderen en hierdoor te voorkomen dat je een PDS aanval krijgt.
Hoi Janna,
Ik heb al eerder een advies van je gekregen en dat geeft houvast en rust. Dus dank je.
Ik ben al meer dan 40 jaar bekend met PDS. Ben vanaf 2017 Glutenvrij en lactosevrij en dat bevalt nu wel goed. Soms probeer ik weer eens een poging tot eliminatie te doen maar zodra ik bijvoorbeeld brood of pasta eet (normale voeding) gaat het mis. Wekenlang diarree en vreselijke buikpijn. Dus definitief geen gluten meer.
Vanaf september 2020 is het mis gegaan. Erge onder buikpijn maar ook door de hele darm, tot onder de ribben toe. Vanaf mei is ook mijn ontlasting geel/groen. Hoort dat bij PDS?
De huisarts heeft echt alles uit de kast gehaald, alle ontlastingsonderzoeken en bloedonderzoeken en echo van de buik gedaan. Alles ok. Geen ontstekingen of wat dan ook. Mogelijk nog een colonscopie maar daar wacht ik even mee.
Veel gebruiker van paracetamol, maar niet boven de gewenste dosering en Pantoprazol 40 mg (grote middenrifbreuk met reflux en constant brandend maagzuur). De pantoprazol ben ik mee gestopt en weer overgestapt op Losec 10mg (zoals vroeger)(helaas zelf betalen) en gelukkig werkt dat voldoende, zeker 30 uur. Na het stoppen met Pantoprazol was de ernstige buikpijn na 3 dagen verminderd tot zeurende, krampende buikpijn. De paracetamol, heb ik op advies geheel gestopt en na 4 dagen geen paracetamol en 10 mg Losec per dag is de ontlasting nu weer gewoon bruin (dit door gebruik van L-Glutamine, Pre- en probiotica en magnesium, Vitamine B12). Dit heelt de darmslijmvlies en vooral de L-Glutamine werkt snel.
Wel heb ik, en dat vind ik erg raar, tegen de avond een ontzettende aanval van steken in de onderbuik, dat duurt ongeveer 10 minuten en dan is het weer weg.
Is het zo dat die korte aanvallen ook door PDS kunnen komen en vreemd, toch alleen einde van de dag? Had ik eigenlijk vroeger nooit.
Je haalt je van alles in je hoofd en wordt eigenlijk een hypochonder. Je denkt gelijk aan alles waar in dat gebied maar enge dingen kunnen voorkomen. Ook gynaecologische enge dingen. Zelfs daar is 1,5 jaar geleden naar gekeken. Angst zit vaak tussen de oren.
Fijn dat je een blog /website hebt waar je af en toe eens lekker kan kijken en lezen dat je niet alleen deze problemen hebt.
Dank je
Marja
Hoi Marja,
Als ik het zo lees dan heb je een aantal onderzoeken achter de rug gehad. Wat enorm vervelend dat je sinds september 2020 zo last hebt van nare klachten. Het lijkt erop dat je toch gevoelig bent voor gluten.
Een groene of gelige ontlasting kan komen door leverproblemen maar ook door bijvoorbeeld medicatie of een overschot aan het eten van groene bladgroenten. Meer over de kleur van de ontlasting kun je lezen in deze blog: https://pdscoaching.nl/geur-en-kleur-van-de-ontlasting/. Je gaf aan dat de huisarts niets kon vinden, wellicht had het toch te maken met je voeding of medicatie op dat moment.
Pantoprazol kan vervelende bijwerkingen hebben. Fijn dat de ontlasting weer bruin is van kleur na gebruik van suppletie en pre- en probiotica. Ik kan mij goed voorstellen dat je al snel van alles in je hoofd haalt. De steken die je beschrijft zijn heel herkenbaar bij een prikkelbare darmsyndroom. Ik lees dat ze vooral ’s avonds voorkomen. Misschien ben je toch te druk geweest. Zorg dat je voldoende rust hebt over de dag en probeer stress te vermijden.
Ik hoop dat ik je vragen hebt kunnen beantwoorden.
Groet, Frédérique
Erg leuk en informatief stuk over CBD olie.